Xavier Niel, «cool kapitalizam» juriša na medije: izgrađivanje imperija

1

”Već više nedelja Acrimed ocrtava portret gazde kojeg mediji obožavaju:Xavier Niel. Prva epizoda: izgradnja imperija. Kad vođe poduzeća ili finacijeri investiraju u medije, legitimno je pomisliti da ih na to pobuđuje filantropski elan. Oni očekuju povrat- zaradu – bilo da je ova vrednovana u novcu, moći ili da ukazuje na neku strategiju komunikacije (što se uglavnom svodi na jedno te isto). Kad Xavier Niel, gazda Free-a, čovjek jako poznat među poslovnim ljudima, čije bogatstvo je velikom u porastu – magazin Forbes ga je procijenio na 4,5 milijardi dolara – akcioner 800 poduzeća, ponovo kupi sa Pierrom Bergéom i Matthieu Pigasseom Le Monde ili kad investira (između ostalog) u Madiapart, Bakchich i Atlantico, šta to govori o stanju u medijima? Moć zavodništva «cool kapitalizma», koji bi želio otjelovljivati Xavier Niel djeluje na medije i preko njih i oni služe kao razglasno zvono u komuniciranju poduzeća i u promociji njihovih «vrijednosti». Naivno pitanje: treba li biti na oprezu, i ako da, zašto?”

 

piše  Laurent Daure

Ljubimac mnogih medija i pristalica novih tehnologija Xavier Niel ima vjetar u krmu. Naročito onaj financijski. Na sedmom mjestu u Francuskoj i na 232 u svijetu – još uvijek prema Forbesu – bogatstvo Xaviera Niela je izvrsnog zdravlja. Toliko dobrog da tip koji pretendira da bude francuski Steve Jobs može sebi dozvoliti da priskoči u «pomoć» štampi, na papiru (Le Monde) , kao i na mreži (Mediapart, Bakchich, Atlantico, itd.). Možda nije nekorisno malo se bolje upoznati, za početak, s različitim aktivnostima – bivšim i sadašnjim – tog moćnog poslovnog čovjeka, koji se sve više interesira za medije. Da li upravo prisustvujemo izgrađivanju novog imperija, koji opasno miješa industriju telekomunikacija, novac i medije?

Imperij telekomunikacija

Godinine 1991 Xavier Niel je ponovo kupio Fermic Multimédia, servis ružičaste Minitel i prekrstio ga u Iliad. Grupa Iliad, koja je prva lansirala kako je poznato – 1996 – prvi servis godišnjih usluga preko Minitela (3617 Annu) i banku podataka, Societé. com, jeste matična kuća u Francuskoj, koja pruža uslugu pristupa na Internet i uskoro zatim on postaje i operator mobilne telefonije (FreeMobile). Iliad je drugi po redu u Francuskoj davalac usluge pristupa internetu u početku (Free+Aloce). Ali grupa nudi još mnogo drugih usluga i servisa: difuziju audiovizuelnih sadržaja putem ADSL-a, smještanje sitova (Online.net, broj 2 u Francuskoj), registriranje imena u toj domeni, fiksnu telefoniju (One.Tel i Iliad Telecom), obavljanje poziva (Kedra), godišnje preplate, osigranja (Assunet.com) itd. Xavier Niel je potpredsjednik i direktor strategije Iliada, istovremeno je i njegov najveći akcionar. Njegovo je otprilike 64% kapitala. U godini 2012 grupa je zabilježila godišnji promet od 2, 12 milijardi Eura. U jednom saopćenju od 8 marta mjeseca 2012 ovaj operator u oblasti telekomunikacija najavljuje kako predviđa «velik porast» prometa 2012 i prihod viši od «4 milijarde Eura, koji bi se mogao pojaviti na horizontu 2015».

25 januara 2012, kad ga je preslišavala Komisija za ekonomska pitanja Narodne Skupštine kako bi bila u toku lansiranja Free Mobile-a, Xavier Niel je izjavio: »Moja je bruto plaća 173.000 Eura godišnje.» Poslanici su bili zapanjeni, jer je to svega 14.400 Eura mjesečno…Samo što je poslovni čovjek zaboravio kazati, da je on dobio i 14 miliona Eura u dividendama  -u 2010 -  za svoj dio kapitala u Iliadu. (Capital.fr, 23 augusta 2011).

Nije to prva stvar koju je sakrio Xavier Niel. Baš je on financirao jednog on baš prvih davalaca usluge pristupa Internetu, World-Net, lansiran 1994. Kad je poduzeće 2.000 bilo prodato za 40 miliona Eura Xavier Niel je propustio deklarirati vlastiti višak vrijednosti od 12 miliona Eura. /»porezovan sa 25%. Dobio je pljusku velikog fiskalnog podmirenja»/. (Libération, 14 i  15 septembra 2006).

U razgovoru s Echos-om Niel altruistički izjavljuje:»Sa Free-jem mi idemo često u kontrasmjeru,nalazimo se u obrnutoj tendenciji, protivimo se uspostavljenom ekonomskom  poretku i osporavomo svaku prejudiciranu formu monopola prema Francuzima» (8 oktobra 2010). Ipak, do svog ulaska na burzu 2004  u kapitalu Iliad-a nalazimo – u visini 6,9% – banku, koja se takđer protivi uspostavljenom ekonomskom poretku, Goldman Sachs…Xavier Niel je postao članom ovog dobrotvornog društva 2011 u pokušaju kupovine aktivnosti Orange-a u Švicarskoj  (Les Echos  21 oktobar 2011). Niel i Goldman Sachs imaju odtada drugog partnera: Dougthty Hanson & Co (La Tribune , 26 decembra 2011), jednog od najvećih privatnih investicijskih fondova u Evropi. U takvom društvu razumljivo je da Xavier Niel «vješa na stub sramote jučerašnji kapitalizam, da mu je ogavna stara Francuska i da se izruguje pomanjkanju želja za promjenom kod Francuza» (Les Echos, 11 januara 2012).

Njega mediji jako rado prikazuju kao «atipičnog poslovnog čovjeka i vizionara» (AFP, 25 juna 2010) «slobodarskog poduzetnika»(Express.fr. 24. septembar 2010) «mutikašu»(Ouest-France, 12 januara 2012)» dlaku koja svrbi telekomunikacije» (Expres. fr, 24 septembar 2010), dok on sam govori o poduzeću Free kao o «šašavoj štenadi» što je došla «iz svijeta Interneta, koji je drugačiji» (RMC/BFM TV, 11januara 2012). Kad su ga zapitali, koji su ciljevi njegovog društva u odnosu na tržište – u času lansiranja «Freebox Révolution»- on odgovoara : «Ne znam ciljeve, tako misle klasična poduzeća i financijeri.» (Les Numériques, 17 decembar 2010). U istom razgovoru koji je van normi, on objašnjava strategiju po kojoj se razlikuje: «Riječ mutikaša nam izvrsno pristaje, ona dobro predstavlja Free, ona  je skoro kao garantirana marka. To je upravo ono što želimo raditi…/…/ Mi smo sretni kad nam kažu da smo zaista bolesni. U stvarima mobilnih mreža, ukoliko kroz godinu dana vi ne uzviknute:»Free, pa oni su ludi!»odmah prekidamo poslove, bavit ćemo se nečim drugim».

Free kultivira sliku ikonoklastnog poduzeća, različitog, sasvim nepovezanog sa svijetom moći i novca. Ipak financijski direktor Iliada – matične kuće Free-a – je Olivier Rosenfeld, stara lija iz investicione banke Merrill Lynch i Goldman Sachs; a njihov predsjednik Upravnog Odbora, Cyril Poidatz je bivši prisjednik kod Coopers & Lybranda ( a to je nakon jednog sjedinjenja postala firma Pricewaterhouse  Coopers), koji je više od deset godina radio kod Cap Gemini; tu je i Maxime Lombardini, generalni direktor grupacije, koji je bio je redom direktor razvoja u TF1 i generalni direktor TF1 proizvodnje; u Upravnom Odboru Iliada nalazimo i Virginie Camels, PDG Endémol u Francuskoj i Endémol razvoja, kao i Orla Noonana, administratora i generalnog direktors grupe AB, a istovremeno i predjednika kanala NT1, kao i Pierrea Pingueta, generalnog direktora grupe Pernod-Ricard. Pedigre grupacije CA Iliad je na site-u grupe.  To je zanimljivo i..osvjetljava cijelu stvar.

 

Akcionarski «mutikaša»sa 800 poduzeća

Sa svoje strane Xavier Niel je također član «FreeMindas, investicijskog holdinga u kojem se nalaze poslovni ljudi kao Charles Beigbeder, Marc Simoncini, osnivač Meetica/../ i Arnaud Dassier, osnivač komunikacijske agencije. Čarobnjak medija, koji je ulio živost kapanji Nicolasa Sakozyja 2007» (Le Monde.fr, 28 februara 2011). Xavier Niel ima i svoj vlastiti holding za investicije: NJJHolding. On je također akcionar servisa slušanja muzike na mreži Deeze i video platforme Vpod.tv, d’Ateme, društva specijaliziranog u komprimiranju video snimki, i Square-a, start-up-a kojim upravlja Jack Dorsey, suosnivač twittera. Ukratko, «taj samouki čovjek sa dugom kosom plasirao je vlastete novce u 800 poduzeća» (AFP od 28 juna 2010). Xavier Niel je i član Nacionalnog Savjeta za numeričko, koji je stvorio Nicolas Sarkozy u aprilu 2011.  On je na čelu velikog bogatstva u nekretninama, pa je tako i vlasnik Glof du Lys-a (Zaliva Ljiljana) u Chantillyu. On je vlasnik udjela u uspjehu pjevača Clauda Françoisa, uz još tri investitora. Na kraju Xavier Niel stanuje u prestižnoj Villa Montmorency u XVI okrugu Pariza, kraj Arnauda Lagardièra i Vincenta Bolloréa. «Uvijek u svim  izvrsnim potezima nalazi se taj vrag Xavier Niel» (Le Point, fr., 25 novembra 2009).

Na sreću «otac dvoje djece, sačuvao je svoju jednostavnost. Kao i svi namještenici Free-a, on nije sam u svojoj radnoj sobi» (L’Expansion.com, 28 jun 2010). I zatim, nevjerojatno: «S plaćom od 173.000 Eura godišnje  on nije ispunio upitnik za «Who’s Who» (Paris Mach, 9 oktobra 2009). I još dirljivije: « Kod njega nema nikakvog vanjskog znaka bogatstva. Niel kupuje namještaj u robnoj kući Ikea ine posjeduje ni jednu sliku čuvenih majstora» (L’Express.fr, 24 septembar 2010). Medije fascinira način rada ovog poslovnog čovjeka: »On radi oko petnaest sati dnevno» (L’Expansion.com, 28  jun 2010), «gotovo je neprekidno uključen na mrežu /Xavier Niel/ upravlja svim tim preko  elektronske pošte» (AFP, 10 januara 2012), «ovaj tu čuperak Balck Barryja radi samo sa mailovima» (Paris Mach, 9 oktobra 2009) »on svaki dan od 5 sati ujutru slijedi svoje e-mail-ove.» (Entreprendre, 28 januara 2012) , «u stanju je rukovoditi svojim firmama iz udaljenosti» i «odgovara lakonski koliko i efikasno» svojim dopisnicima (Le Monde, 8 novembra 2010). « Vrlo brz u odgovorima,, reaktivan, hiperpovezan, šef provodi svoja prijepodneva odgovarajući na stotine e-mailova koje prima», «on komunicira e-mailovima u koji god bilo sat, prateći najveći dio svojih poruka s prijateljskim namigivanjem» (Express.fr, 24 septembar 2010). Xavier Niel nam govori o svojim aktivnostima kao sitni zanatlija : «Moj posao? Bavim se mailovima. Primam ih 1.500 do 2.000 na dan. « (Nouvel.Obs.com, 3 januara 2012) I onda? «Način upravljanja koji nije baš ortodoksan, iz kojeg se iščitava kompleksna i originalna ličnost» (Reuters, 13 decembar 2011).

 

Storiytelling d’entreprise

Da Xavier Niel i Illiad žele dati opuštenu sliku , bez naročitog interesa za novac i za moć, uprkos kolosalnim profitima, istaknutog mjesta u telekomunikacijama te što im je Upravni odbor pun kadrova izišlih iz svijeta banaka i velikih firmi, i direktno povezanim (između ostalog) sa veselim drilom Goldman Sachsa ili sa šaljivdžijama iz Doughty Hanson &Co, što pokazuje njihova komunikacijska strategija. Ali da li mediji moraju da se povežu s tim i da vjeruju storytellingu poduzeća? I da li je to njihova uloga da hvale zasluge «gazde mutikaše Free»»atipičnog poslovnog čovjeka i vizionara» (AFP, 25 juna 2010) «genijalnog investitora «box»-a»(L’Express,fr, 24 septembra 2010). Da li je njihov posao da promoviraju «Free i njegov pakleni box» (Libération, 18 januara 2012). Ili nda govore u času lansiranja Free Mobilea o «Kolosalnom biznisu ravnom onom koji je umio stvoriti Steve Jobs» (Entreprendre, 28 januara 2012)? Časopis Entreprendre doslovno je obuzet Xavierom Nielsom; obuzet oduševljenjem on ga poredi s jednom referencom bez premca u poslovnom svijetu: «Od Tapie-a, već dugo nije viđeno ništa slično.»

Dodajmo da je Xavier Niels stvorio «Ecole européenne des métiers di’Internet-Evropsku školu za zvanja Interneta (EEMI) /…/ zajedno s Marc Simonom (biši Meetic) i Jacques-Antoine Grinjonom (Vent Privée)(Le Point, 22 decembar 2011). «Financirani jedino iz privatnih fondova –tri finacijera ubrizgala su u taj pothvat 500.000 Eura  svaki», pa EEMI »formira u tri godine  stručnjaka numeričkih znanja» (la Tribune,7 juna 2011). Škola je otvorila «svoja vrata u septembru 2011u Palais Brongniart, u bivšim prostorijama pariške Burze»; «cijena školarine je 9.500 Eura» godišnje. (AFP, 6 maja2011)…

Ali ustvari kako je  «veseljak  Xavier Niels» (Le Figaro, 11 januara 2012)  stvorio bogatstvo koje mu dozvoljava da danas investira punom parom? Kako doznajemo iz jednog članka na situ Interneta L’Expressa (24 septembar 2012), «Ništa nije navodilo na pretpostavku da će mladi Xavier postati spasiteljem štampe u krizi…

 

 

Industrija seksa: povratak na zanimljive investicije koje nisu oporezova

Xavier Niels nije nasljednik; on je  self-made man; započeo je profesionalnu karijeru u osamdesetim godinama stvarajući razne usluge ružičastog Minitela i iskorištavajaući peep-sows i sex-shops. Osluškujući tehnološku (i tehničku) evoluciju on je kasnije razvio različite ponude i u drugim domenama : bili su to porno site-ovi, prodaja putem korespondencije sex-toys-ova. Godine 2006, kako to detaljno opisuje ovaj članak u Libérationu, što govori o tom tajnom vrtu, koji je on gajio više od dvadesetak godina i »zbog kojega se morao pojaviti /…/pred Popravnim sudom  zbog zloupotrebe društvenih dobara, pošto je izbjegao sudski progon zbog svodništva «(14 septebra 2006).

Xavier Niels investirao je novac u desetak peep-shpows-ova u Parizu i u Strasbpurgu, sa Fernandom Develterom, jednim od bivših moćnika u Société Générale, a koji je također njegov historijski partner u Iliadu. Nielsa progoni pravda kao akcionara tih poduzeća  još u devedesetim godinama; pravosuđe su zanimale razne novčane transakcije i to sa keš novcem. On ispitivačima izjavljuje da je industrija seksa izvor «lako stečenog novca» i da dozvoljava «brz povrat investiranog novca, koji nije oporezovan». Iako bez rezultata osumnjičen za svodništvo, zbog toga što su se njegove namještenice aktivno bavile prostitucijom u strasburškim sex-shopovima – stavljen je pod istragu i proveo je mjesec dana u provizornom pritvoru u Santé u junu 2004 godine – Niels je postigao da se ne nastavi dalnji sudski progon po ovoj optužbi.

Xavier Niels je proglašen krivim za utaju fondova i na kraju osuđen na dvije godine zatvora i na plaćanje 250.000 Eura globe od  Popravnog suda u  Parizu. On mora isto tako platiti 188.000 Eura otštete i kamate, što odgovara dijelu novca, koji je uzeo od neprijavljenih primitaka novca u sex-shopovima. Xavier Niels je izjavio: »Stidim se. Svak ima svoj križ» . A zatim:»To je skoro bilo dobro, pravda je prekopala cijeli moj život i, iskreno govoreći, pravnici nisu bogzna šta našli /…/. Treba platiti gluposti, koje se čine, a ja sam ih eto, skupo platio.»

Ukoliko Xavier Niels, taj dobar kraljević, priznaje svoj poraz, ali to ga ne sprečava, da se sa svojim temperamentom stalno parniči (sa štampom, svojim konkurentima, sindikatima)  te se njim služi kao efikasnim sredstvom za usluge u poslovima…kako ćemo to još imati prilike vidjeti.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: